BaariHappamuus ei ravintolaan kuulu, juomia lukuun ottamatta

https://gastropubloyto.fi/wp-content/uploads/2017/11/MG_0348.jpg

Tervehdys Löydön blogista! Joulunaikaan useimmalla on hetki rentoutua. Yksi jos toinenkin herkkusuu nostaa olutlasin huulilleen ja nautiskelee hiljaa ja hartaudella. Siispä päätimme esittää muutaman kysymyksen oluisiin erikoistuneelle baarimestarillemme Miikalle siinä toivossa, että hän jakaisi vinkkejä oluenmaisteluun ja kertoisi samalla kenties ammatistaan. Kutakuinkin tällaiseen ristikuulusteluun Miikka joutui:

 • Moi, Miikka! Kertoisitko, mistä pidät työssäsi baarimestarina?

Jokainen kohtaaminen vieraiden kanssa on hauskinta, mitä tiedän. Jokainen tilanne on uniikki. Jokainen hetki, kun onnistun vastaamaan vieraiden odotuksiin ja ylittämään ne. Jokainen hetki, kun saan vieraani hymyilemään ja viihtymään.

Ravintola-ala, ravintolassa käynti ja olut on lähtökohtaisestikin rentoutumista, hauskanpitoa, yhdessäoloa, irtiottoa arjesta ja elämyksiä – tiskin molemmin puolin. Kunhan tuntee ja tietää vastuunsa, tämä työ ei ole millään tavalla vakavaa, eikä siihen tule niin suhtautuakaan. Minusta liian moni unohtaa sen. Happamuus ei ravintolaan kuulu, juomia lukuun ottamatta.

Enkä koe ammattiani työksi, se on paljon enemmän – se on elämäntapani ja intohimoni.

 • Tunnet oluet. Minkälaisista oluista itse pidät?

Nautin olutta ennakkoluulottomasti ja fiiliksen mukaan, vaikka tiettyjä maneerejakin on päässyt syntymään ja niistä on vaikea irrottautua. En toisaalta koe irtaantumista tarpeelliseksikaan. Tunnen makuni ja annan sen viedä. Esimerkiksi saunan päälle tai pitkän päivän päätteeksi vaalea, kevyt lager tai raikas IPA toimii erinomaisesti, kiireettömään hetkeen tummalla, täyteläisellä ja imperial-vahvuisella oluella täytetty pikari on omiaan.

Minulle olut on mielentila, hetki itselle.

 • Millaisiin oluisiin haluat Löydössä panostaa?

Meidän olutvalikoima on laaja, ja se on rakennettu tukemaan ruokatarjontaamme. Jokaisen tuotteen täytyy sopia yhteen vähintään yhden listan annoksen kanssa. Valikoimasta ei löydy kuriositeetteja eikä villeimpiä artesaanioluita, niiden paikka on muualla. Pidämme valikoiman myös elävänä ja vaihtuvuutta löytyy, uusia tuttavuuksia ilmestyy kylmäkaappiin kuukausittain. Kuuntelemme myös mielellämme vieraiden toiveita ja mieltymyksiä.

Tummien oluiden, etenkin tummien lagereiden, edustus voisi olla vahvempikin. Tummat, makeahkot mutta alkoholipitoisuudeltaan kevyet oluet ovat erinomaisia seurustelu- ja ruokajuomia ja sopivat hyvin ravintolamme keskieurooppalaiseen henkeen.

Löytö-olut
 • Kaikki eivät kulauta tuoppiaan hetkessä, vaan olutta halutaan maistella kaikessa rauhassa. Osaatko neuvoa, miten oluenmaistelussa pitäisi lähteä liikkeelle?

Heti alkuun kannattaa unohtaa listaukset, joissa kerrotaan, mihin oluenjuojan tulisi kiinnittää huomiota. Sen jälkeen keskitytään kokonaisuuteen ja omaan makuaistiin, ympäristöön ja tunnetilaan. Oman makuaistinsa paras tuomari on maistaja itse, eikä siihen kukaan voi sanoa muuta. Jokaisella on omat, persoonalliset mieltymyksensä niin makumaailman kuin tarkoituksen suhteen. Olut on osiensa summa, ja väärässä paikassa väärään aikaan nautittu kolpakko ei pääse oikeuksiinsa, kun taas päinvastaisessa tilanteessa oluesta syntyy elämys, joka ei unohdu.

Oluenmaistajan kannattaa nauttia sellaisia oluita, joista itse pitää ja juuri sillä tavalla kuin itse tahtoo. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi erilaisia lasimalleja saman tutun olutmerkin kanssa. Näin suosikkioluesta saattaa aueta tasoja, joiden olemassaoloa ei aikaisemmin tiedostanutkaan.

Minä ja kollegani autamme mielellämme jokaista kiinnostunutta vasta-alkajaa, joka tahtoo tutustua oluiden rikkaaseen maailmaan, eikä tiedä mistä aloittaa. Neuvomme mielellämme myös kokenutta ja tiedonjanoista harrastajaa, kuka tahtoo oppia jatkuvasti uutta ja laajentaa palettiaan.

 • Hyvin puhuttu. Entä oluen ja ruoan yhdistely? Millaisia olut-ruokakomboja vinkkaat Löydössä kokeilemaan?

Meidän oma nimikko-olut Löytö-lager on luotu talon burgerin pariksi. Se on sopivan katkera ja hapokkaan raikas tukemaan tuhtia ja mausteista makuelämystä. Salaatin kanssa sopii esimerkiksi vehnäoluet tai kevyet, mutta hedelmäiset belgityyliset oluet. Nämä ovat kuitenkin perinteisiä ja varmoja suosituksia. Makupareja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti ja omien mieltymysten mukaan. Suosittu portobello-halloumiburgerimme toimii oluen kuin oluen kanssa. Karitsalaatin kylkeen sopii humalapitoisempi ja sitruksisempi IPA. Pubiannosten klassikko Fish & Chips pääsee oikeuksiinsa tumman lagerin kanssa.

Löytöburger & Löytö-olut. Paras combo.
 • Juoko suomalainen pelkkää peruslageria? Mitä oluita Löydössä menee eniten?

On ollut ilahduttavaa huomata, että suomalaiset ovat nykyään laatutietoisempia ja ennakkoluulottomampia nautiskelijoita. Tahdotaan maistella erilaisia oluita tyyliin tai merkkiin katsomatta.

Suomalaiset pienpanimotuotteet ovat tällä hetkellä suosion kärjessä, olleet jo pitkään, mikä on todella hienoa ja tätä kehitystä on ollut ilo seurata. Kotimaisuus on valtti, johon tartutaan varauksetta. Pienpanimoiden määrä on kasvanut valtavasti, mikä on mahtava uutinen oluiden ystäville. Pyrimme tuomaan tätä tarjontaa esille joka kuukausi, panimo kerrallaan. Tammikuussa valokeilassa tulee olemaan tuusulalainen Maku Brewing.

Vaalea lager on joka tapauksessa selkeästi myydyin tuote, edelleen, vaikka sen osuus onkin huomattavasti pienentynyt.

 • IPAt on olleet jo pitkään suosittuja. Mikä on oluiden seuraava trendi?

IPA-buumi on edelleen voimissaan, vaikka hajontaa on tullut samalla, kun oluiden kirjo on kasvanut. Vallitsevan käsityöläistrendin vuoksi sanon kuitenkin, että pilssit ja lagerit, niin vaaleat kuin tummat, tulevat olemaan se seuraava suuri juttu. Niistä tulee laadun mittareita ja osoitus panimoiden osaamisesta ja todellisesta ammattitaidosta. Hyvää lageria on vaikea valmistaa ja pitää tasalaatuisena. Se on maanläheistä, aitoa ja rehellistä. Lager on myös erittäin monipuolinen oluttyyli, johon siis myös pilsner kuuluu. Se sopii niin ruokapöytään, nautiskeluun ja seurustelujuomaksi, arkeen ja juhlaan – hetkeen kuin hetkeen.

 • Tulipas jano! Kiitos juttutuokiosta, Miikka!

Eipä mittään – ja kippis!

One comment

 • A WordPress Commenter

  06/11/2017 at 7:18 am

  Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply