BaariEsittelyssä low alcohol cocktailit – terassin virkistäjät saapuivat Löytöön

Mielenkiinto erilaisia miedompia juomasekoituksia kohtaan kasvaa kuohuen – kirjaimellisesti. Löydön baarimestari Miikka Hietala ymmärtää syyn kevyempien cocktailien suosion kasvuun.

“Vahvoissa cocktaileissa [vaikka ne ihania ovatkin, toim. huom.] on kaksi ongelmaa. Ensimmäisenä se, että alkoholi alkaa selkeästi vaikuttamaan jo parin juoman jälkeen. Toisena se, että väkevä alkoholi turruttaa nopeasti haju- ja makuaistin, milloin juomista saa vähemmän irti”, Miikka selventää. Asiantuntijaa kannattaa uskoa: raskaan työpäivän jälkeen kevyempi virvoke saattaa olla yllättävän virkistävä nautinto turruttavan tuplaviskin sijaan. Jollet usko, panehan kokeillen!

“Suunta on ollut selkeä jo jonkin aikaa. Ihmiset tahtovat nautiskella ja tutustua erilaisiin makumaailmoihin”, Miikka tuumaa. “Ison oluen sijaan tilataan pieni ja väkeviä nautitaan pienempinä annoksina. Matalan alkoholin cocktailit ovat luonnollista jatkumoa tälle trendille. Alkoholin määrä tai sen vahvuus ei ole enää se tärkein tekijä – kokonaisuus ja maku ratkaisee. On ymmärretty, että laadukas juoma ei ole yhtä kuin korkea prosenttimäärä.”

Kuoharia pohjalle!

“Väkevään viiniin ja kuohuviiniin pohjautuvat juomasekoitukset ovat selkeästi suosituimpia ja tunnetuimpia”, Miikka avaa asiakkaiden suosikkeja. “Vaikkapa Aperol Spritz on ehdoton terassijuoma, ja Kir Royal elegantti mustaherukkalikööriä ja kuohuviiniä sisältävä cocktail. Mimosaan sekoitetaan niin ikään kuohuviiniä ja appelsiinimehua.”

Miikka vinkkaa myös, että juomasekoituksia voi varioida helposti. Kir Royalin mustaherukkaliköörin voi korvata vaikka omenaliköörillä. Perinteisistä, vahvemmista cocktaileista voi helposti myös tehdä kevyemmän tai kokonaan alkoholittoman version. Kokeile vaikka mojiton sijasta Martini Spritziä, jossa rommi on korvattu Martinilla.

Ammattilaisen näkökulmasta Miikkaa kiinnostaa kevyemmissä cocktaileissa erityisesti se, miten ainesosia on sekoitettava toisella filosofialla kuin perinteisiä vahvempia drinkkejä tehdessä. Matalan alkoholin cocktaileissa ei pyritä pehmentämään väkevämpien juomien makua, vaan jokaisen ainesosan täytyy korostaa toinen toistaan.

Mitä baarimestari itse tilaisi?

“Ehdoton suosikkini on Camparia, punaista vermuttia ja soodavettä sisältävä Americano – siis Negronin pikkuveli. Se on yhtälailla ihanan katkera, täyteläinen ja samettinen. Americano sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen – aperitiiviksi, töiden jälkeen tai illan viimeiseksi. Sooda tulee ginin tilalle. Kuplat antavat suutuntumaa.” Appelsiinin ystävänä myös Aperol Sour on Miikan mieleen. Juoma on samaan aikaan sekä kirpeän raikas että makea, molemmat maut sopivassa tasapainossa.

Kevyiden cocktailien laaja maailma on osin vielä itse baarimestariltakin tutkimatta, mutta tuleva terassikausi varmasti tarjoaa sopivat puitteet aiheeseen syventymiselle ja uusien reseptien kehittelylle.

Tervetuloa Löytöön maistelemaan – ja virkistymään!

Jutun juomat

Americano (Negronin pikkuveli)

3cl Campari 21%

3cl Martini Rosso 15%

Sooda

***

Aperol Tonic (se kevyempi GT)

6cl Aperol 11%

Tonic

***

Martini Spritz (Mojiton raikkautta)

8cl Martini Extra Dry 15%

Sooda

Tuoretta minttua

Leave a Reply